Groevenbeek NEXT

Ontdek je wereld

 

Iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig? Zoek je graag uit hoe iets in elkaar zit? Hou je ervan om zelf dingen te ontdekken? Vind je het leuk om iets nieuws te leren? Kun je aardig goed plannen? Vind je het prettig om samen met anderen aan een opdracht te werken?

Als je op de meeste van deze vragen ‘ja’ zegt, dan is deze informatie voor jou erg interessant. Het gaat over een nieuwe vorm van onderwijs, bedoeld voor iemand met jouw talenten en jouw belangstelling. We noemen deze vorm ‘Groevenbeek NEXT’, omdat we denken dat deze manier van leren de toekomst heeft. Je kunt hiervoor kiezen als je een advies hebt voor vmbo KBL, vmbo TL of de vmbo/havo-brugklas (havo 6) en je aanmeldt bij Groevenbeek in Ermelo.

 

Wat houdt Groevenbeek NEXT in?

De wereld waarin we leven verandert snel. Daardoor moeten we steeds nieuwe dingen blijven leren, ons leven lang. Daarom is het belangrijk dat je ervaart dat leren leuk is. Het is ook belangrijk dat je al doende leert welke manier van leren goed bij jou past. Om dit te bereiken hebben we Groevenbeek NEXT bedacht. 


Het belangrijkste verschil met gewoon onderwijs is, dat je veel vrijheid krijgt. Je kunt een groot deel van de tijd zelf beslissen wat je wil doen. Je mag zelf bedenken waar je onderzoek naar wil doen en wat je daarbij wil leren. Dit kan zowel binnen als buiten de school plaatsvinden. Je kunt in je eentje onderwerpen uitzoeken en er zijn ook onderzoeken die je samen met anderen doet. Je wordt natuurlijk begeleid door leraren, die je op weg helpen en die ervoor zorgen dat je genoeg over verschillende onderwerpen leert. Er zijn drie groepen onderwerpen: mens & maatschappij, natuur & technologie en taal & cultuur. De leraren helpen je ook met de vaardigheden die je nodig hebt: je werk plannen, informatie opzoeken en verwerken, nadenken over wat je wil en wat je kan, presenteren en nog veel meer.

 

Een schooldag in Groevenbeek NEXT 

De leerlingen van Groevenbeek NEXT krijgen een eigen ruimte, waar ze de meeste schooltijd doorbrengen. Die ruimte is heel anders ingericht dan een gewoon klaslokaal. Het lijkt meer op een grote huiskamer met verschillende zithoeken en tafels waaraan je alleen of met een groepje kunt werken.

In het voorjaar van 2018 starten in Ermelo verbouwingswerkzaamheden. In het vmbo-gebouw zal een speciale onderwijsruimte voor Groevenbeek NEXT worden gerealiseerd. De verwachting is dat deze onderwijsruimte in het begin van 2019 in gebruik kan worden genomen.

 

De eerste les begint met een groepsgesprek. Hoe gaat het? Waar ben je mee bezig? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt? De leraar combineert dit met een dagopening.
Daarna volgen 4 of 5 ‘gewone’ lessen voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, vakcollege, godsdienst en bewegingsonderwijs. Bij deze vakken wordt op zo’n manier lesgegeven, dat je op je eigen niveau en in je eigen tempo kunt werken.

’s Middags heb je tijd om aan een persoonlijk onderzoek te werken of samen met anderen een groepsonderzoek te doen. Er zijn steeds leraren om te helpen. Er worden ook gastlessen gegeven door vakleraren. De dag wordt afgesloten met een groepsgesprek. Daarna ga je naar huis … zonder huiswerk.

 

Wat verwachten we van je ouders?

Groevenbeek heeft als slogan: Leren doen we samen. Dit betekent ook dat we graag samenwerken met je ouders. In Groevenbeek NEXT krijg je veel vrijheid. We hopen en verwachten dat je die vrijheid gebruikt om veel te leren op een manier die goed bij jou past. Je ouders moeten daar wel achter staan en je stimuleren. We zullen regelmatig met jou en je ouders spreken over hoe het gaat. We zouden het mooi vinden als je ouders af en toe meehelpen door bijvoorbeeld een gastles te geven of op een andere manier mee te werken.

 

Hoe gaat de aanmelding?

Als je een advies hebt voor vmbo KBL, TL of vmbo/havo brugklas kun je je opgeven voor Groevenbeek NEXT. Na de aanmelding word je met je ouders uitgenodigd voor een gesprek met leraren. In dit gesprek gaat het over Groevenbeek NEXT en over de vraag of dit een onderwijsvorm is die goed bij jou past. Korte tijd na dit gesprek hoor je of je wordt toegelaten tot Groevenbeek NEXT. We starten komend schooljaar met maximaal 50 leerlingen. Bij overinschrijving zal er worden geloot.