Terugblik op de reis naar China

Terugblik op de reis naar China

Van 7 oktober tot en met 18 oktober zijn 18 leerlingen uit klas 4, 5 en 6 samen met 5 collega’s op reis geweest naar China. De reis bestond uit vier dagen Beijing gecombineerd met zes dagen een bezoek aan onze partnerschool No. 1 Middle School in Chongqing. In Chongqing verbleven de leerlingen in gastgezinnen en kregen zij een inkijkje in het leven op een middelbare school in China.

Het was een mooie en intensieve reis met vele hoogtepunten. Van een wandeling op de Chinese Muur tot een fietstour door een hutong in Beijing en van een les over Chinese architectuur tot een diner met typisch Chinese gerechten. Voor de leerlingen was het een waardevolle en leerzame reis waarin zij de Chinese bevolking en cultuur, maar ook zichzelf en elkaar beter hebben leren kennen.

IMG_4481.png.png

Wat heb je geleerd over China?

Cas (A4): Ik heb heel veel geleerd over China. Ik had sowieso verwacht dat dingen anders zouden zijn, maar dit was iets wat ik nog nooit heb gezien. Ik leerde over de cultuur, het eten, hun gewoontes en je leerde echt hoe het was om in China te wonen en te leven.

Jos (A4): Ik heb geleerd dat China een erg mooi land is met veel sociale mensen die zomaar een gesprek met je aangaan. Het landschap is spectaculair, vooral bij de Chinese Muur. En de cultuur verschilt echt met die van Nederland.

Larissa (A6): China is een land waar veel beleefde mensen wonen. Ze zijn bereid om je te helpen en je kan leuk met ze praten en lachen.

Laura (A6): Ik heb tijdens deze reis veel geleerd over de Chinese cultuur zoals hoe de mensen met elkaar omgaan, maar ook over de boeddhistische tempels. Ik heb geleerd over de geschiedenis van het land met alle keizers en hoe zij leefden in de Verboden stad.

Wat heeft je positief verrast?

Larissa (A6): De gastvrijheid van het gastgezin heeft mij positief verrast. Voor de reis hoorde ik al verhalen over de gastvrijheid van Chinezen, maar je moet het altijd maar afwachten. Toen ik aankwam werd ik met open armen ontvangen en het voelde meteen alsof ik er al jaren kwam. Het gastgezin respecteerde mijn keuzes, zoals vroeg naar bed gaan, en was erg nieuwsgierig naar onze cultuur. Ook sliep ik in de slaapkamer van mijn partner. Het verbaasde mij dat zij haar kamer opgaf, zodat ik een bed had om in te slapen. In het kort, ik ben heel erg dankbaar voor mijn gastgezin en wat zij voor mij gedaan hebben.

Laura (A6): De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Chinese mensen heeft mij verrast. We waren totale vreemdelingen, maar in het gastgezin werden we verwelkomd met cadeaus en eten. We werden soms zelfs behandeld als beroemdheden, we werden elke keer gevraagd om op de foto te gaan en kregen complimenten over hoe mooi we eruit zien. Verder verraste het mij hoe relaxt de docenten met de leerlingen omgaan, ik had verwacht dat het formeler zou zijn.

IMG_4274.png.png
ff30aa1e-4433-4ca4-93f8-2b711a1f25ec.JPG

Wat heeft je verbaasd?

Cas (A4): Wat me echt verbaasde was dat de leerlingen zulke intensieve schooldagen hadden. Het was gewoon om van 7.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds naar school te gaan. Maar ook de wc’s hebben me verbaasd. De Chinese mensen gingen liever gehurkt boven een gat zitten, dan zitten op een toilet zoals wij dat kennen.

Jos (A4): Het verbaasde mij dat Mao zo geprezen wordt door de inwoners van China.

Anne (N4): Het verkeer heeft me verbaasd. Het was erg chaotisch.

Larissa (A6): Wat mij deze reis het meest heeft verbaasd is de positiviteit van de Chinese leerlingen. Zij hebben lange schooldagen, zelfs in het weekend, en ze hebben daarnaast ook een grote hoeveelheid huiswerk. Echter blijven ze heel positief, vrolijk en beleefd. Ik bewonderde hun doorzettingsvermogen.

Wat vond je moeilijk?

Cas (A4): Drie keer per dag warm eten vond ik na een paar dagen wel eentonig.

Laura (A6): Ik vond het aan het begin soms lastig dat je het gevoel had dat je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, dat is natuurlijk niet altijd zo, maar er hangen wel veel camera’s en je moet vaak je paspoort laten zien. Aan het einde van de reis was ik wel een beetje klaar met de soms vieze toiletten waar het erg stonk.

Amy (A4): Ik had vooral moeite met wakker blijven op sommige momenten.

Bram (A4): Ik vond het eten af en toe lastig.

IMG_4259.png.png
IMG_4401.jpg

Wat ga je missen aan de reis als je weer thuis bent?

Eva (A4): Als ik weer thuis ben ga ik de groep leerlingen het meest missen. Ik was eigenlijk geen moment alleen deze reis, ofwel met de Nederlandse leerlingen, ofwel met de Chinese partners. Ik heb veel nieuwe vriendinnen gemaakt en samen met anderen bizarre dingen meegemaakt. Het was een heel gezellige groep.

Larissa (A6): Ik ga de Chinese leerlingen en docenten uit Chongqing erg missen. In de korte tijd van 6 dagen heb ik met veel van deze mensen een sterke band opgebouwd. Ik ga de gezelligheid van deze mensen erg missen. Daarnaast is Chongqing hotpot één van mijn favoriete Chinese maaltijden en dizal ik ook gaan missen. Daarnaast zal ik de Nederlandse leerlingen en docenten ook erg gaan missen. De afgelopen 12 dagen heb ik veel tijd met deze mensen doorgebracht en mogelijk zal ik velen nog maar weinig zien. Ondanks dat ik deze mensen zal missen, zullen ze altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.

Bram (A4): Wat ik ga missen, zijn de vele foto’s die van me gemaakt werden.

Rebekka (A5): Ik ga alles missen: de groep, de leraren, alle nieuwe ervaringen, dat prachtige land en de ongelooflijk lieve Chinese mensen.

Wat heb je geleerd over jezelf?

Cas (A4): ik heb geleerd dat ik het heel moeilijk vind om me aan te passen aan een andere cultuur.

Larissa (A6): Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht. Van het slapen in een gastgezin tot lange vluchten doorkomen. Ik ben trots op mezelf voor alle ontwikkelingen die ik deze reis heb doorgemaakt.

Jos (A4): het drinkwater en de wc’s in Nederland ben ik meer gaan waarderen.

Eva (A4): Ik durf meer dan ik dacht. Ik heb dingen geprobeerd die ik in Nederland niet zou doen.

Anne (N4): Ik heb geleerd dat zoveel gastvrijheid me ongemakkelijk maakt.

Rebekka (A5): Ik heb geleerd dat ik niet moet vergeten veel te reizen in mijn leven, want dat vind ik het allerleukst. En ik ben soms nog iets verder uit mijn comfort zone gestapt en dat was geweldig.

IMG_4019.png.png

Zou je het iemand anders aanraden om mee te gaan?

Nika (T4): Ik zou het andere leerlingen zeker aanraden om naar China te gaan. Het is een erg indrukwekkend land waar veel te beleven is. Het is ook interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van China.

Reijer (A5): Ik zou het iemand wel aanraden om mee te gaan naar China. Het is een hele coole ervaring om in een gastgezin te verblijven en zoveel activiteiten te doen, zelfs als je niet met vrienden gaat.

Marlene (H4): In China hebben ze heel lekker eten, prachtige gebouwen en in Chongqing hebben we een prachtige lichtshow gezien. Ook de geschiedenis is heel interessant. Maar vooral het leren kennen van nieuwe mensen is heel leuk!

Groevenbeek

Postbus 210, 3850 AE Ermelo
Telefoon: (0341) 27 49 50
E-mail: info@groevenbeek.nl

Locatie Ermelo

Paul Krugerweg 44
3851 ZJ Ermelo

Locatie Putten

Korenlaan 1
3881 DA Putten

Leren doenwe samen!