Expositie van kunstwerken gemaakt door leerlingen en vluchtelingen

Het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo werkt sinds vier jaar samen met het asielzoekerscentrum (azc) in Harderwijk aan het burgerschapsproject "Over de Grens". Dit project brengt leerlingen van havo 4 beeldende kunst in contact met vluchtelingen, waarna ze samen kunstwerken creëren. Afgelopen donderdag opende de burgemeester in het Huis van Ermelo een tentoonstelling met de kunstwerken. De tentoonstelling is tot en met 13 juni te zien.

In februari 2024 heeft een groep jonge vluchtelingen uit het azc het Christelijk College Groevenbeek bezocht om samen met de leerlingen aan het kunstproject te werken. Zestien vluchtelingen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië beschilderden samen met de leerlingen vliegers, waarbij ze hun dromen en fijne herinneringen uitbeeldden. Het doel van dit project is om een dialoog tussen de leerlingen en de vluchtelingen te bevorderen door middel van kunst.

In april brachten de leerlingen een bezoek aan het azc in Harderwijk. Ze kregen een rondleiding van medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de bewoners, waarbij ze een kijkje konden nemen in het dagelijkse leven van asielzoekers en hun uitdagingen, zoals onzekerheid over de toekomst, beperkte leefruimte, gebrek aan privacy en financiële zorgen. Dit bezoek maakte een diepe indruk op de leerlingen.

Het burgerschapsproject wordt in mei en juni afgesloten op het Christelijk College Groevenbeek met presentaties van vluchtelingen en medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan alle havo 4-klassen tijdens de lessen maatschappijleer en godsdienst. Hierdoor krijgen de leerlingen meer inzicht in de vluchtelingenproblematiek en meer begrip voor mensen die op de vlucht zijn.

Groevenbeek

Postbus 210, 3850 AE Ermelo
Telefoon: (0341) 27 49 50
E-mail: info@groevenbeek.nl

Locatie Ermelo

Paul Krugerweg 44
3851 ZJ Ermelo

Locatie Putten

Korenlaan 1
3881 DA Putten

Leren doenwe samen!