'Zand tussen de tenen' in Stroud

 

Bekend maakt bemind

 

Afgelopen week hebben de leerlingen van de onderbouw de bijzondere voorstelling Zand tussen de tenen bezocht in theater Stroud.

Nadat een actrice de leerlingen meenam in een denkbeeldig verhaal over de vlucht uit haar thuisland, verscheen een medewerker van Vluchtelingenwerk op het podium. Zij introduceerde Hassan, een vluchteling uit Syrië. Uitgebreid vertelde deze voormalige advocaat en profvoetballer in enigszins gebroken Nederlands zijn levensverhaal. Dat dit indrukwekkend was, bleek wel uit het feit dat er ademloos geluisterd werd. Zichtbaar geëmotioneerd vertelde hij hoe hij plotseling alles moest achterlaten, zonder een cent op zak, omdat hij moest rennen en vluchten voor zijn leven. Na een lange, gevaarlijke tocht met veel ontberingen kwam Hassan uiteindelijk terecht in Nederland. De leerlingen kregen de mogelijkheid om vragen te stellen aan de vluchteling. Zo kwamen ze te weten dat zijn gezin inmiddels ook in Nederland is, dat hij niet meer voetbalt en enorm van Nederland is gaan houden. En op de vraag wat wij kunnen betekenen voor vluchtelingen in Nederland, antwoordde hij: Het mooiste is het, als mensen gewoon groeten, dat ze niet bang voor je zijn, of met een boog om je heen lopen, maar dat ze je echt zien…als medemens.

 
Door jongeren op deze wijze te ontmoeten en zijn levensverhaal te vertellen, hoopt hij meer begrip te kweken voor de moeilijke omstandigheden waaronder mensen hebben moeten vluchten. En jong en oud kan helpen om hen in Nederland zich thuis te laten voelen. Een mooie gedachte waar op school nog volop over gesproken werd.

We kijken terug op een bijzondere en indrukwekkende voorstelling.

 

 

Klik op deze link om naar het bijbehorende fotoalbum te gaan.

 

 

Naar het overzicht