Uitwisseling met Emlichheim

Geschreven op

 

Van maandag 16 t/m vrijdag 20 mei hebben de leerlingen uit A3B een uitwisseling gehad met Duitse leerlingen van de Edith-Stein-Realschule uit Emlichheim. Deze plaats ligt 12 kilometer over de grens met Nederland. Duitse leerlingen krijgen daar Nederlandse les en dat was tijdens de uitwisseling natuurlijk een groot voordeel!

De week begon met de ontmoeting. Die was, ondanks de eerdere digitale ontmoeting in februari, toch wel een beetje spannend. Leerlingen hebben elkaar beter leren kennen door verschillende oud-Hollandse gezelschapsspellen. Daarna vertrokken de leerlingen naar het Nederlandse gastgezin.

Dinsdag stond in het teken van een bezoek aan Amsterdam. A3B heeft daar het Paleis op de Dam bezocht en de Duitse leerlingen zijn naar het Anne Frank Huis geweest. Vervolgens hebben we gezamenlijk een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum. Natuurlijk kregen de leerlingen ook vrije tijd om Amsterdam zelf te verkennen.

Woensdag zijn we met de groep op de fiets gestapt naar Harderwijk. Daar mochten de leerlingen kanovaren over het Veluwemeer en deden we Geocaching in de binnenstad van Harderwijk. Het programma eindigde met kibbeling in het Palingmuseum. In de namiddag en avond kregen de leerlingen vrije tijd en die hebben ze goed besteed in het zonnetje, op het stadsstrand.

Donderdag zijn we afgereisd naar Arnhem om een bezoek te brengen aan het Openluchtmuseum. Daar kregen de leerlingen in groepjes de opdracht om verschillende zaken in het museum op te lossen. Bijvoorbeeld de zaak van de verdwenen melk. Aan het einde van de middag deden we nog een speurtocht in de 'Canon van Nederland'. Een ruimte die je meeneemt door de geschiedenis van ons land. 's Avonds hebben de leerlingen een feestje gevierd in Putten!

Op de laatste dag van de excursie kregen de leerlingen de grote eindopdracht. Ze moesten in groepjes een Nederlands-Duits 'plakkaat' maken met daarop alle letters van het alfabet. Iedere letter werd gekoppeld aan een Nederlands of Duits woord dat met de uitwisseling te maken had. Daarbij schreven de leerlingen een kort rijmpje en er werd een foto of tekening bij gemaakt. Rond 12 uur werd er afscheid genomen en begon de terugreis naar Emlichheim. 

Het was een prachtige, leerzame maar bovenal gezellige week. Wij willen de Duitse leerlingen en collega's bedanken en zijn trots op de manier waarop onze leerlingen de Duitse gasten hebben ontvangen!

 

meneer Wessels 

meneer Van de Beek

meneer Van den Hoorn

 

 

 

Naar het overzicht