Dierenmanieren

Geschreven op

Hoe leuk is het om onderzoek te doen naar het gedrag van je favoriete diersoort. Leerlingen uit VWO 5 met Biologie in hun pakket reisden afgelopen week naar Dierenpark Amersfoort voor een ethologische opdracht.

Eerst werd een vooronderzoek uitgevoerd op school naar de natuurlijke leefomgeving en het gedrag van het dier. In de dierentuin werd aan de hand van een eigen geformuleerde onderzoeksvraag het gedrag uit diverse gedragssystemen geobserveerd en vastgelegd in protocollen. Ook is de situatie in de dierentuin vergeleken met de natuurlijke habitat van de soort.

Terug op school gaan al deze waarnemingen verwerkt worden tot een professionele wetenschappelijke poster. Daarnaast brengen alle groepen advies uit aan Dierenpark Amersfoort voor mogelijke verbeteringen en aanpassingen in de dierenverblijven waardoor de dieren zich beter ‘thuis’ zullen voelen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om ‘verrijking’ aan te brengen in de verblijven, waardoor de dieren minder last hebben van verveling en stress.

 

Leuk om te ontdekken dat diergedrag en mensgedrag soms niet zo heel veel verschillen.

Naar het overzicht