VWO-6 maakt kennis met DNA-technieken

Geschreven op

Leerlingen uit vwo 6 hebben in de biologieles tijdens het ‘reizende DNA lab’ zelf DNA uit aardappels onderzocht op schilkleur en resistentie tegen ziektes. DNA werd geïsoleerd, gekopieerd via de PCR techniek en vervolgens zichtbaar gemaakt met elektroforese. Een prachtige kans om kennis te maken met technieken die de studenten van de universiteit Wageningen hadden meegenomen.

Met veel plezier werd er gewerkt. Ook vertelden de studenten over de verschillende studies en hoe het is om te studeren. Hoe ziet het leven van een student eruit en wat erbij komt kijken. Verder hadden ze diverse gekweekte en genetisch gemodificeerde groenten meegenomen die erg in de smaak vielen bij de leerlingen. Vooral de pittige pepers zorgde voor hilariteit.

De studenten legden uit hoe DNA-onderzoek met plantmateriaal veel voordelen biedt, met name met betrekking tot de veredeling van gewassen. Met het oog op de bevolkingsgroei zal de problematiek rondom de voedselvoorziening alleen maar toenemen.  Moderne moleculaire technieken maken het mogelijk om gewassen nu en in de toekomst beter te reguleren, te controleren en te beschermen.

Een interessante, leerzame en praktische dag.

mw. de Greeff en mw. Gijsbertsen

Naar het overzicht