vwo-3 programmeert voor ruimtestation ISS

Geschreven op

 

Ook dit jaar hebben onze vwo3- leerlingen meegedaan aan een codeeropdracht van de ESA in het kader van de lessen Computational Thinking.

Het doel was een programma schrijven in Python waarmee astronauten in het ruimtestation ISS de luchtvochtigheid kunnen meten. Dit is een belangrijk gegeven voor de astronauten om je comfortabel te voelen. In een binnenruimte moet die tussen de 40% en 60% zitten. Het ISS is een gesloten systeem, dus als er te veel vocht aanwezig is, dan moet het klimaatsysteem ervoor zorgen dat het overtollige vocht afgevoerd wordt.

Ook maakten de leerlingen een persoonlijk bericht voor de astronauten. In het ruimtestation zit een computer met een klein beeldscherm waar de leerlingen hun meting en hun persoonlijk bericht op konden laten zien aan de astronauten.

Deze week kregen de leerlingen een certificaat ondertekend door een echte astronaut, waarop het bewijs staat dat hun programma op een computer in het ISS is gedraaid! Op het certificaat is te zien wanneer en waar het ISS was op het moment dat hun programma draaide. Wie weet heeft één van de astronauten hun bericht wel gelezen.

 

 

 

Naar het overzicht