Vluchtelingen vertellen hun levensverhalen

Geschreven op

 

Stel je voor: Je moet plotseling jouw huis verlaten, omdat je land onveilig geworden is. Wat neem je in je rugzak mee? Dezelfde vraag stellen zich meer dan 80 miljoen mensen in de wereld die op dit moment op de vlucht zijn vanwege oorlog, armoede of natuurgeweld.

Afgelopen week hebben alle havo 4-klassen tijdens de maatschappij- en godsdienstlessen kunnen luisteren naar persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Het doel van dit vakoverstijgend burgerschapsproject ‘Over de grens’ is dat de leerlingen o.a. meer over de situatie van de vluchtelingen leren en een mening over de vluchtelingenproblematiek vormen. De gastsprekers werken samen met de organisatie VluchtelingenWerk. Voor hun voorlichting ‘Bekend maakt Bemind’, vertelden zij emotionele verhalen over het leven in Syrië voor en tijdens de burgeroorlog, over hun vlucht naar Nederland en over een moeizaam assimilatieproces in de Nederlandse maatschappij.

Deze presentaties waren indrukwekkend voor de leerlingen. Enkele leerlingen dragen zelf ook vergelijkbare verhalen met zich mee. Het was een mooie gelegenheid om hun ervaringen met de klasgenoten te delen.

 

 

Naar het overzicht