Verwondering bij leerlingen om ‘virtual reality’ activiteit

Geschreven op

 

In de eerste activiteitenweek van dit schooljaar zijn de leerlingen van de themaklas Techniek atheneum/havo in de wereld van virtual reality (VR) gedoken. Het is belangrijk dat deze leerlingen van leerjaar 1 t/m 3 bij het vak Techniek & Ontwerpen hiermee kennis konden maken, omdat VR in steeds meer techniek gerelateerde sectoren toepassingen vindt. Voorbeelden zijn de behandeling van angsten of trauma in de zorgsector of om veilig te leren in risicovolle situaties. Denk aan een kraanmachinist die het zich niet kan permitteren om een grote container te laten vallen. Op verschillende manieren hebben de leerlingen kennis mogen maken met deze relatief nieuwe techniek.

In leerjaar 3 hebben de leerlingen een 360 graden video workshop gevolgd. Afgelopen schooljaar heeft de school flink geïnvesteerd in eigen materialen zoals Go Pro’s, zodat leerlingen eigen 360 graden filmpjes en foto’s kunnen maken. Het resultaat is dat leerlingen nu beelden kunnen maken die mogelijkheid bieden om in een virtuele omgeving te bekijken.

Tegelijkertijd konden de leerlingen uit klas 3 ook ervaren hoe het is om met een échte VR-bril te duiken in de wereld van virtual reality! De verwondering werd o.a. aangesproken door verschillende spellen te spelen op de Meta quest 2. Leerlingen konden ervaren hoe het is om in een virtuele achtbaan te zitten, of het bekende spel Beatsaber te spelen. Ook kon er een kijkje genomen worden in de zelfgemaakte wereld in co-spaces. Deze groep leerlingen zijn de afgelopen 4 weken al bezig geweest om een eigen 3D-omgeving te ontwerpen. In leerjaar 2 is een vergelijkbaar programma gevolgd.

In leerjaar 1 zijn experts van het virtual reality learning lab overgekomen uit Leiden om de leerlingen te helpen met het geven van de workshops. Samen met dhr. Van Dijk en mw. Maziarz heeft deze groep kennisgemaakt met óf 360 graden filmen, óf met het maken van een eigen virtuele wereld met behulp van co-spaces. Later gaat deze groep nog eens met de Meta Quest 2 kijken wat het eindresultaat van hun werk is.

Wij zijn er van overtuigd dat deze activiteiten leerzame en leuke indrukken hebben achtergelaten bij de leerlingen van de themaklas Techniek.

 

Technieksectie AH

Naar het overzicht