Romaanse Kerken, Atlantische Golven en Churros con Chocolate

Geschreven op

Van 19 tot en met 26 september 2023 bezochten leerlingen van A5 en H5 met Spaans in hun pakket het IES Real Instituto de Jovellanos in Gijón aan de Spaanse kust van de Golf van Biskaje in de regio Asturië. De leerlingen logeerden bij hun Spaanse uitwisselingspartners die in maart van vorig schooljaar te gast waren geweest in Nederland.

Er werd kennisgemaakt met het leven van de Spaanse scholier: schooldagen van 8.15 tot 14.15, een uitgebreide lunch thuis, ’s middags tijd voor huiswerk, daarna sport, bijles en ’s avonds laat nog een maaltijd. Bij alle maaltijden werd veel vlees geserveerd, met name jamón (ham). Tijdens de maaltijden werden de gesprekken met ouders en andere familieleden gevoerd in het Engels en heel vaak noodzakelijkerwijs ook in het Spaans. Het studeren van een vreemde taal naast het Engels is geen overbodige luxe, zo bleek.

Op het stadhuis van Gijón was er een ontvangst door de wethouder van cultuur en onderwijs en werd er geposeerd voor een portret van Jovellanos, 18e eeuws invloedrijk schrijver en denker uit Gijón. Er werden churros con chocolate gegeten, gewandeld langs Romaanse kerkjes die aan de invasie van de Moormannen waren ontsnapt en vergezichten bewonderd vanaf het prestigieuze Universidad Laboral, een bouwwerk uit het tijdperk Franco. Vrolijk hoogtepunt was de surfles op maandagochtend. Uitgerust met wetsuit en surfplank werd er geoefend op het droge en vervolgens naar hartenlust geëxperimenteerd op de golven van de Atlantische Oceaan.

Het weekend werd doorgebracht in het gastgezin en de activiteiten werden veelal door de leerlingen met elkaar georganiseerd. Iedereen heeft zich enorm vermaakt! Wil je meer weten? Vraag het een Spanjeganger!

 

 

Naar het overzicht