Op excursie naar het Oyfo Techniekmuseum

Geschreven op

Op 11, 12 en 13 oktober zijn alle ah-leerlingen uit leerjaar 1 t/m 3 die hebben gekozen voor de themaklas techniek & ontwerpen naar het Oyfo Techniekmuseum geweest in Hengelo. Het museum is gehuisvest in het pand van de oude fabriek Hazemeijer en is gefocust op alles wat met techniek te maken heeft. Er is aandacht voor de (lokale) historie, zoals de oude textielindustrie en machinefabriek van de familie Stork, maar ook voor nieuwe technieken zoals robotica en programmeren. In de rondleiding zit ook een stukje bewustwording, zoals de impact van technische ontwikkelingen op het milieu. Het programma was door het museum speciaal voor onze leerlingen op maat gemaakt: het zien van een korte film, een rondleiding door (een deel) van het museum en afsluitend een workshop. 


De leerlingen uit de derde klas kregen op maandag 11 oktober een rondleiding dat gefocust was op innovatie, milieu en uitvindingen uit de recente geschiedenis, zoals de 
Ipod of SSD. De workshops ‘maak het voor een ander’ en ‘hoe gaan we de boeken in?’ sloten hierbij aan. De derde klas moesten in de workshops bijvoorbeeld een innovatieve oplossing zoeken op problemen die door het museum werden aangereikt. Een van de leerlingen had bijvoorbeeld een prototype gemaakt voor een prothese voor iemand die een been miste, maar die nog wel graag wilde mountainbiken. Weer een andere leerling een handschoen, zodat je met twee vingers toch nog een controller van bijvoorbeeld een PS4 kan blijven bedienen. Kortom veel creativiteit op de eerste maandag! 


De leerlingen uit de tweede klas zijn op dinsdag 12 oktober naar het museum geweest. Alles draaide toen om robotica en om de functies van verschillende technische vindingen. In de workshops ‘over robots en zo’ en ‘de strijd om nutteloosheid’ zijn leerlingen o.a. bezig geweest met het programmeren van robots en het maken van een schijnbaar nutteloos apparaat uit oude onderdelen. Het was een leuk dagje ‘
tinkeren’ met robots en verschillende elektrische componenten en materialen! 


Op woensdag 13 oktober zijn de leerlingen uit de eerste klas geweest. Ditmaal stond de textielindustrie centraal en werd er een beroep gedaan op creativiteit en probleemoplossend vermogen in de workshops. Leerlingen kregen een rondleiding langs verschillende machines en artefacten die te maken hadden met textiel. In de daarop volgende workshop ‘creatief in de kringloop’ mocht vervolgens een eigen kledingstuk worden gemaakt. Parallel werd ook de workshop ‘de toekomstbouwers’ geven. In deze workshop moesten de leerlingen een eigen technische oplossing verzinnen voor uiteenlopende problemen. Afsluitend was er een heuse modeshow, waarin de (mode)creaties tentoon konden worden gesteld!
 

We kijken terug op drie hele mooie dagen waarin we veel nieuwe indrukken en inspiratie hebben kunnen opdoen. Het was erg fijn om na zo’n lange tijd weer eens met de leerlingen buiten de school bezig te zijn met techniek. Daarnaast zijn we ook erg trots op onze techniekleerlingen, vanwege hun inzet, betrokkenheid en goede manieren. Erg waardevol, want techniek heeft impact op ons allemaal! 

 

Chris van Dijk & Ewa Maziarz

 

>> klik hier voor de fotoserie

 

Naar het overzicht