Leerlingen en vluchtelingen maken samen kunst

Geschreven op

 

"Wat is voor jouw een fijne herinnering? Waar en met wie ben je toen daar geweest? Kun je je de kleuren, vormen en geuren herinneren?” Deze vragen zijn een uitgangspunt voor de bijzondere samenwerking tussen de leerlingen H4BV en de vluchtelingen van het azc in Harderwijk, in het kader van het vakoverstijgend project “Over de grens”.

Op 23 februari kwam een groep vluchtelingen en asielzoekers naar Groevenbeek om kennis met deze scholieren te maken en om samen kunstwerken te maken.

Deze gezellige ontmoeting vol spelletjes, gesprekken in meerdere talen over wat men gelukkig maakt in het leven en het samen schilderen zorgde voor meer begrip en oprechte interesse tussen mensen van beide groepen. Voor de vele vluchtelingen die uit Afghanistan, Syrië, Angola, Nigeria, Pakistan, Turkije, Kazachstan, Colombia, Rusland en Irak komen, was dit het eerste contact met Nederlanders buiten het azc.

Het resultaat van deze ontmoeting is een serie kleurrijke beschilderde vliegers en blije gezichten van de deelnemers. Deze middag is soepel en gezellig verlopen dankzij de inzet van de COA-begeleiders en oud-leerlingen van Groevenbeek Jasmijn en Anna, die een handje kwamen helpen.

Het project “Over de grens” voor havo 4 bestaat uit meerdere delen binnen de vakken beeldende vorming, maatschappijleer en godsdienst. Het doel ervan is dat de leerlingen kennis met de vluchtelingenproblematiek maken door ontmoeting met vluchtelingen en de bijhorende theorielessen.

De leerlingen en de vluchtelingen kijken samen uit naar het tweede deel van het project: het bezoek aan het azc te Harderwijk dat op 30 maart plaatsvindt.

 

 

 

 

 

Naar het overzicht