Leerlingen bezoeken onderzoeksinstituut Grenoble
Op woensdag 4 maart zijn 7 A6 leerlingen vertrokken met een lange busreis naar Grenoble voor een natuurkundereis. In Grenoble staat een groot onderzoeksinstituut waar een grote deeltjesversneller staat (synchrotron) en een kleine kerncentrale. Deze kerncentrale en deeltjesversneller staat open voor onderzoekers uit de hele wereld. Ook onze leerlingen waren welkom samen met een groep leerlingen uit Amsterdam.
Op de eerste dag werd het programma synchrotron@school gevolgd. Een programma waar je leert wat het is om onderzoek op te zetten vanuit een probleemstelling en om de uitkomsten van je onderzoek te presenteren in het Engels in een presentatie van 10 minuten of met een presentatieposter. De leerlingen hebben een onderzoek opgezet met als onderwerp diffractie, spectrofotometrie en isolatie. Tussendoor was er een rondleiding met uitleg door het synchrotron. Wat een leuke presentaties hebben de leerlingen gegeven en wat een goede feedback hebben ze gekregen op hun werk.
De tweede dag was er een rondleiding bij het EMBL (European Molecular Biology Laboratory) waar onderzoek wordt gedaan aan proteïnen. Dit gebeurt met spectroscopie, röntgenkristallografie, neutronscattering en elektronenmicroscopie. Hier konden we alle vragen stellen en inzicht krijgen in het werk van de wetenschappers op het instituut.
Het waren heel leerzame dagen, waar veel geleerd werd over onderzoek doen, het internationale werkveld en welke mogelijkheden er als je een toekomst in de wetenschap ambieert. Na een lange nacht terug in de bus waren de leerlingen en de docenten zaterdagmorgen weer thuis. Het was een mooie en leerzame reis.