Leerlingen bezoeken AZC Harderwijk

Geschreven op

 

Hoe ziet het leven van de vluchtelingen er in een azc uit? Met deze vraag kwamen afgelopen woensdag de leerlingen van havo 4 beeldend  naar het asielzoekerscentrum in Harderwijk en daar kregen ze een speciale rondleiding van de COA-medewerkers en de bewoners. Deze excursie is onderdeel van het vakoverstijgend burgerschapsproject “Over de grens”, waarin de vakken beeldende vorming, godsdienst en maatschappijleer in havo 4 samenwerken. 

De leerlingen stapten bij het ontvangst in het azc in de schoenen van de asielzoekers en vluchtelingen. Ze kregen van de COA-begeleiders een toelichting over de leefregels, over de zorg, het bescheiden leefgeld en de procedures. Dit bezoek was een tweede ontmoeting tussen de leerlingen en de vluchtelingen, die in februari in Groevenbeek meegedaan hebben aan het kunstproject  “Over de grens”. 

De jongeren waren uitgenodigd door de bewoners van het azc om hun tijdelijke accommodatie in Nederland te bezichtigen. De bescheiden woonunits met een beperkt woonoppervlak per persoon, waarin mensen van verschillende nationaliteiten en culturen samenwonen, maakten een grote indruk op de leerlingen. De COA- medewerkers vertelden hoe het leven op een azc-terrein eruitziet en over de dagelijkse uitdagingen voor de bewoners. 

Dit indrukkwekkende bezoek aan het azc was mogelijk dankzij de geweldige samenwerking met de COA-medewerkers.

 

 

 

Naar het overzicht