'Hoe kneedbaar zijn je hersenen?'

Geschreven op

Woensdagmiddag 4 december waren 50 leerlingen van groep 8 afgekomen op de wetenschapsmiddag met als onderwerp ‘de kneedbaarheid van de hersenen’. Voor deze middag was Daniëlle van Versendaal van het Nederlands Herseninstituut Amsterdam uitgenodigd.

Tijdens deze lezing vertelde ze over hersenontwikkeling en zogenaamde kritische periodes. Als we opgroeien maken we verschillende fasen van ontwikkeling door en leren we bepaalde vaardigheden wanneer we daar klaar voor zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor onze zintuigen, motoriek, hechting en taalontwikkeling. Tijdens de kritische periode van deze vaardigheden zijn onze hersenen extra gevoelig voor de specifieke ervaringen die bij deze vaardigheden horen, zodat de hersenen zich precies afstellen op de omgeving waarin ze zich bevinden.

Onze waarnemingen, ons handelen en al onze gedachten komen voort uit de hersenen. Hersenonderzoekers willen weten hoe de hersenen dit doen en hoeveel daarvan aangeboren is of aangeleerd. Steeds meer beseffen we ons dat zowel genen als omgeving een rol spelen. Sterker nog, onze omgeving beïnvloedt ook de werking van onze genen.

In grote lijnen ligt al veel besloten in ons bouwplan, in ons DNA. Maar dat wil niet zeggen dat onze hersenen vanaf het eerste moment van ons bestaan alles al kunnen waarnemen en aansturen. Met andere woorden, we moeten vanaf onze geboorte nog een hoop leren. En wat we leren hangt erg af van onze omgeving en ervaringen.

 

Het was een boeiende presentatie waarbij de leerlingen meer inzicht hebben gekregen over de ontwikkeling van de hersenen.

 

 

 

Naar het overzicht