“Hallo, hoort u mij? Gaat het goed met u?”

Geschreven op

 

Afgelopen week stond reanimatie op het programma van de eerste klassen vmbo Ermelo. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen ervaring opdoen om toegerust hun plek in de maatschappij in te kunnen nemen. Samenleven is zorg dragen voor elkaar in goede tijden en in nood.

Mede dankzij de Rotary in Ermelo/Putten en Harderwijk beschikt Groevenbeek over een mooie hoeveelheid trainingsmateriaal om de cursus reanimeren aan te bieden. De docenten die deze training geven zijn opgeleid door de geneeskunde studenten van Taskforce QRS te Nijmegen.

In het eerste jaar staat de basis centraal. Leerlingen leren om bewustzijn en ademhaling bij een slachtoffer te controleren. Niets doen is geen optie, 112 bellen kan altijd. Door middel van rollenspelen leren zij een slachtoffer aan te spreken een telefoongesprek te voeren met de alarmcentrale.

Vol enthousiasme en met de nodige terughoudendheid gingen ze aan de slag. “Hallo Mevrouw, hoort u mij? Gaat het goed met U”. Wie praat er nu tegen een halve pop op de grond? “Bel 112, ik heb een slachtoffer zonder bewustzijn, zet hem op de luidspreker en haal een AED”. Sommige leerlingen vroegen zich af of ze nu ook echt 112 moesten bellen om zo levensecht mogelijk te oefenen. Een ander wilde al naar de receptie rennen om de AED op school te halen. Belangrijke leermomenten, bewustwording en ervaring op doen, zodat je als het nodig is adequaat kunt handelen.

Reanimeren is levensverlengend bij een hartstilstand, maar een AED kan levensreddend zijn. De leerlingen hebben geleerd waar ze deze kunnen vinden, hoe ze deze kunnen gebruiken en wat deze doet. Wanneer je ‘droog’ geoefend hebt, zul je in een levensechte situatie makkelijker kunnen handelen, omdat je hersenen dit al geoefend hebben.

Ieder jaar opnieuw zullen we de basis herhalen en een stukje uitbreiding aanbieden; reanimatie bij kinderen, slikken en verslikken en reanimatie na verdrinking. Reanimeren is een zaak van levensbelang. We leven met elkaar en dragen verantwoordelijkheid voor elkaar. Ook dat leren we op Groevenbeek. Leren doen we samen!

 

 

Naar het overzicht