Gastcollege door meubelmakerij Roos & Termaat

Geschreven op

Op woensdag 09 december hadden de leerlingen van het keuzevak Ondernemen een gastcollege. Dit is een keuzevak van het beroepsgerichte profiel economie & ondernemen, waarbij leerlingen een eigen bedrijfsplan ontwikkelen. Het gastcollege vond plaats in het pas vernieuwde lokaal van economie & ondernemen op het vmbo in Ermelo. 

Patrick Termaat van meubelmakerij Roos & Termaat, heeft iets met de klas gedeeld over het ontstaan van zijn bedrijf. Samen met zijn compagnon Pim Roos runt hij een eigen meubelmakerij in de omgeving Putten/Ermelo. Hij heeft de klas meegenomen in het hele proces en de hele ontwikkeling van het bedrijf. Zo zijn ze ooit begonnen in een oude kippenschuur en werken ze inmiddels in een bedrijfspand dat een stuk groter is. Ook hebben ze inmiddels een prachtige bedrijfswagen. Hun werk is erg veelzijdig. Ze ontwerpen meubels voor badkamers, woonkamers, bedrijfsruimtes, keukens, etc. Ze werken met verschillende materiaalsoorten, maten en houtsoorten. 

Patrick deelde met de klas dat ondernemen vraagt om het durven nemen van risico's. Zo lever je een groot stuk zekerheid in en kan de omzet iedere maand verschillen. De eerste jaren ben je alleen maar aan het investeren en zie je van die omzet misschien weinig terug. Toch heeft hij zo'n passie voor het vak, dat hij bereid is dit risico aan te gaan. De leerlingen hebben het gastcollege met volle aandacht bijgewoond en hebben zo een duidelijk beeld gekregen van het werk als ondernemer. 

 

Naar het overzicht