'Feed the Future'

Geschreven op

Als cick-off van het Erasmusproject Feed the Future bezocht de Erasmus- groep een symposium over voedselverspilling. Voedselverspilling is een belangrijk item waar we met elkaar iets aan kunnen doen. Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild.

 

Ook Nederland onderschrijft de doelstelling van de Verenigde Naties om de voedselverspilling te halveren. 8 op de 10 Nederlanders zijn bereid de eigen voedselverspilling terug te dringen. Zij vinden bijvoorbeeld dat het ‘gewoon niet hoort’, het zonde van het geld is, of dat het niet kan omdat er ook honger op deze wereld bestaat. In de praktijk lopen mensen wel eens tegen barrières aan. Redenen om te verspillen zijn onder andere: te veel van het product gekookt of bereid, producten op verkeerde wijze bewaard, en te veel ingekocht. Reden voor ons om meer research te doen en geïnspireerd te worden.

 

Woensdag 9 oktober zijn we met de Erasmus+ projectgroep naar een symposium over voedselverspilling geweest dat plaatsvond in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Het symposium begon met een lunch met alle mensen die aan het symposium deelnamen. Na de lunch nam iedereen plaats en waren er verschillende sprekers zoals de chef-kok van Papendal en de directeur van ‘Samen tegen voedselverspilling’. De sprekers gaven ons informatie over voedselverspilling, maar ook tips over de manier waarop we met voedselverspilling tegen konden gaan. Zo vertelde de chef van Papendal dat zij door goed naar voedingshoeveelheden per sporter te kijken een minimale hoeveelheid aan resten overhouden, bestaande uit vooral schillen.

Na de het gezamenlijke deel verdeelde iedereen zich over de workshops. De workshop die we met onze projectgroep gevolgd hebben werd verzorgd door Wageningen University and Research. Tijdens de workshop werd door middel van twee kleuren papiertjes onze kennis/mening gevraagd. Verder kregen we meer te horen over de manier waarop consumenten actie ondergaan tegen voedselverspilling, en op welke manier reclames invloed kunnen uitoefenen. Een voorbeeld hiervan is dat het tonen van extreme voedselverspilling in reclames mensen niet aanzet om zelf actie te ondernemen. Aan het einde van de workshop was er tijd om vragen te stellen en kregen we nog houdbaarheidsdatumstripjes om zelf voedselverspilling tegen te gaan.

Om de dag af te sluiten kwamen we nog een keer met iedereen die aan de dag deelnam bij elkaar en werd er een samenvatting gegeven van de dag. Na deze afsluiting kregen we nog een goodiebag met producten tegen voedselverspilling, waarna we met de bus weer richting Ermelo gingen waar we rond 18:00 weer aankwamen.

 

Al met al een hele leerzame maar ook hele leuke dag. 

Iris Osté 

A5 

 

Naar het overzicht