Erasmus in Noorwegen

Geschreven op

Van 10 tot 14 februari gingen we met zeven leerlingen uit A5 en twee docenten naar Noorwegen als onderdeel van het Erasmus+ project Feed the Future. Nadat we ons hadden verdiept in het voedselprobleem en de voedselproductie in ons eigen land was het nu tijd om dit beeld een stukje uit te breiden.

We werden hartelijk ontvangen door de Noorse school en de andere Letse en Italiaanse leerlingen. De week begon met een kort lesje Noors, waarna de organiserende docent het onderwerp aquacultuur (landbouw in het water) introduceerde. Op dinsdag kregen we in Bergen drie presentaties over hoe aquacultuur werkt, wat de gevolgen zijn en hoe het economisch rendabel is.

Woensdag gingen we ‘s ochtend op bezoek bij een zalmkwekerij. We bezochten de seafarming met een vissersbootje. Hier zagen we springende zalmen en kregen we ook beelden te zien van de onderwatercamera’s.‘s Middags konden we ons in internationale groepen voorbereiden op een debat over de voor- en nadelen van aquacultuur op lokaal en globaal niveau.

De donderdag werkten we verder aan het debat en vanaf 16.00 uur gingen we skiën. De vrijdag stond in het teken van het debat en het afscheid.

Het leven in het gastgezin was erg gezellig, want zij waren erg gastvrij en lief voor ons. Bijzonderheden aan deze cultuur waren: avondeten om 4 uur ’s middags, schoenen uit zodra je een huis binnenkwam, dat je niet met je bus/boot-kaart hoefde uit te checken.

Het was een leuke en uitdagende week, door het actuele thema en de internationale contacten. Al met al was het een topweek en een prachtig land!

 

Casper, Mark, Eline, Emma, Marieke, Marjet en Noa

 

 

 

 

Naar het overzicht