Een waardevolle reis naar Oeganda en Lwengo kids

Geschreven op

Wat een prachtige waardevolle reis hebben we mogen maken met vier van onze leerlingen! We hebben Oeganda leren kennen als een land met vriendelijke mensen en  mooie natuur. Maar er is ook nog veel armoede. Vooral in het gebied Lwengo, in de omgeving van Masaka. Dat is de plek waar de Lwengo Kids Foundation werkt, de stichting die wij als Groevenbeek ondersteunen.

Wij hebben in Lwengo de primary school bezocht, waar 10 van de 11 sponsor kinderen van Groevenbeek op school zitten en intern kunnen verblijven. Daarnaast hebben we één van onze sponsorleerlingen bezocht op de secondary school. Alle leerlingen ontvingen van onze leerlingen een Groevenbeek tasje met daarin schoolspullen en brieven van leerlingen. Ook zat er in sommige tassen wat lekkers en een spelletje. Veel dingen moesten door onze leerlingen worden uitgelegd want die hadden de sponsorkinderen nog nooit gezien. Zo hadden de sponsorkinderen bijvoorbeeld nog nooit een puzzel, gum of puntenslijper in een doosje gezien. Onze leerlingen gingen met de sponsorkinderen hierover in gesprek en dat was voor iedereen leerzaam. 

P1070546.jpg

Ook hebben we tijdens een bezoek aan de secondary school een rondleiding gekregen. Op de secondary school verblijven veel leerlingen intern. Op zo’n slaapzaal waren stapelbedden (drie hoog) met 50 op één zaal. Ik kan je vertellen dat dat erg vol is! 

Bij twee van de elf sponsorleerlingen hebben we een huisbezoek gedaan. Dit was erg indrukwekkend voor onze leerlingen. Vooral om te zien hoe die gezinnen leven en vooral de omstandigheden van de woonruimtes. 

P1070866.jpg

Eén middag stond in het teken van sport en spel met de sponsorleerlingen. We gingen bijvoorbeeld voetballen (met ballen die wij meegenomen hadden), zaklopen(bigbags), bellenblazen, touwtje springen, schminken en nog veel meer. Al met al veel plezier met elkaar. De mooie natuur hebben we ervaren door een fietssafari te doen onder begeleiding van een gids die ons veel vertelde over de bewoners en dieren van dat gebied. 

Dit was een reis die in vele opzichten, bijzonder was voor onze leerlingen.  Een mooie uitspraak is: Hij die op reis gaat is anders dan hij die terugkeert. 

Francien Smit en Ria Huibers 

P1070907.jpg
Naar het overzicht