Debatteren kun je leren !

Geschreven op

Afgelopen week hebben alle eindexamenleerlingen van zowel basis, kader, tl en de tl voorbereidend op havo een debattraining gevolgd. De training werd gegeven door geroutineerde trainers van Het Debatbureau en werd door de leerlingen enthousiast ontvangen.

De training was de aftrap voor de komende maanden waarin tijdens de lessen Nederlands veel aandacht aan debatteren zal worden gegeven. Uiteindellijk zullen alle leerlingen in maart, tijdens het mondeling examen, moeten laten zien dat zij een heel debat kunnen voeren. De training duurde 2 ½ uur en aan het eind van de training hadden de leerlingen zich verschillende onderdelen van het debat eigengemaakt. Zij hebben met elkaar een openingsspeech gehouden en ook waren de leerlingen in staat om met elkaar in debat gaan.

Tijdens de training werd er niet alleen informatie gegeven over het inhoudelijke deel van het debat. Uiteraard werd er ook veel aandacht gegeven aan de manier van presenteren. Het plezier ontbrak niet aangezien de leerlingen ook niet verdedigbare stellingen moesten verdedigen. Zo moesten zij bijvoorbeeld een openingsspeech houden waarin zij moesten verdedigen dat in elke 10.000e sigaret een explosief zit.

Een zeer geslaagde training! Bij de evaluatie met de trainers gaven de leerling aan veel te hebben geleerd. Een mooie start met goede bagage die zij kunnen gebruiken bij het mondeling examen!

 

Naar het overzicht