Damaris uit A6 wint brons bij Europese wiskundewedstrijd

Geschreven op

Damaris ter Haar uit A6 (2e van rechts op de foto) heeft in april mee mogen doen aan de European Girls’ Mathematical Olympiad in Portorož, Slovenië. Ze heeft samen met drie andere meiden uit Nederland een knappe prestatie neergezet door een bronzen medaille te winnen bij deze prestigieuze wiskunde wedstrijd. Ook de andere meiden wonnen een bronzen medaille en zij zijn daarmee het eerste Nederlandse team ooit dat vier medailles weet te behalen.

De European Girls’ Mathematical Olympiad vond plaats van 13 tot 19 april in Portorož, Slovenië. In totaal deden 213 deelneemsters mee uit 54 verschillende landen, waaronder 16 gastteams uit niet-Europese landen, zoals Australië en Brazilië. De EGMO is een jaarlijkse wiskundewedstrijd die georganiseerd wordt om meisjes te stimuleren hun wiskundetalent te benutten. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen vier en een half uur de tijd om drie zeer lastige opgaven op te lossen.

Hoewel een Nederlands team in twaalf edities nog nooit zoveel punten scoorde op de EGMO, was het na de bekendmaking van de scores allerminst zeker of het team met vier medailles thuis zou komen. Medaillewinnares Damaris: 'Het was lang spannend of 16 punten genoeg zou zijn voor een bronzen medaille, maar toen het duidelijk werd dat iedereen een medaille kreeg, waren we superblij.’

In het officieuze landenklassement eindigde Nederland op een mooie 26e plaats van de 55 deelnemende teams, boven onder andere Frankrijk, Italië en Spanje.

 

 

Naar het overzicht