Als je moet vluchten voor je leven, dan…

Geschreven op

 

Stel je voor. Je moet snel beslissen om te vluchten omdat de situatie in je land te gevaarlijk voor jou en je gezin wordt. Wat neem je dan mee? Je paspoort, geld, wat kleding, een mobiel, eten of misschien foto’s van de familie…?

Deze vraag moeten veel mensen wereldwijd zich dagelijks stellen. Mensen die vluchten vanwege een oorlog of een politieke vervolging. Alle leerlingen van havo 4 hebben voor de meivakantie een presentatie van de vluchteling uit Turkije of Syrië aangehoord, in het kader van het Groevenbeekse  project “Over de grens” tijdens de les maatschappijleer of de godsdienstles. Sommige van hen hebben al contacten met de vluchtelingen gehad dankzij een kunstproject tijdens de lessen beeldende vorming en het bezoek aan het azc in Harderwijk.

De aangrijpende, levensechte verhalen van de sprekers over hun vlucht, de gevaren onderweg naar een veilige plek in Europa maakten een grote indruk op de leerlingen. Dit project maakt duidelijk dat leven in veiligheid heel kwetsbaar is, als de democratie en de mensenrechten in het moederland niet gerespecteerd worden door de machthebbers.

De presentatie door de vluchtelingen was mogelijk dankzij de organisatie VluchtelingenWerk, die de belangen van de vluchtelingen behartigt en het educatieve project “Bekend maakt bemind” verzorgt.

Naar het overzicht